Necesitatea efectuarii Analizei de risc la securitatea fizica este stabilita de cadrul legislativ actual:
- Legea nr. 333 din 08.06.2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor;
- Hotararea de Guvern nr. 301 din 11.04.2012 privind Paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor;
- Hotararea de Guvern nr. 1002/2015 privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 984 din 30 decembrie 2015;
- Instrucțiunea MAI nr. 9 din 01.03.2013.
ATENTIE !!- Pentru lipsa analizei de risc, fiecare societate comerciala, instituție centrala si locala a administratiei publice, regie autonoma, companie si societate natională este pasibilă la o amendă de la 10.000-20.000 lei.
Toate societatile comerciale, la punctele de lucru care detin bunuri sau valori cu orice titlu, trebuie sa efectueze analiza de risc la securitatea fizica, prin evaluatori autorizati, inscrisi in Registrul National al Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizica.
Analiza de risc la securitatea fizica este impartita in urmatoarele etape:
- stabilirea contextului si identificarea riscului – identificarea factorilor de risc si a vulnerabilitătilor care pot sa puna in pericol bunurile sau persoanele fizice.
- analiza riscului – se alege metoda de lucru si instrumentele de lucru, apoi se analizează aceste riscuri, se iau in calcul toate consecintele care pot fi provocate de acestea
- estimarea riscului – se evalueaza riscul si nivelul de risc determinat de factorii identificati in prima faza
- estimarea riscului – se evalueaza riscul si nivelul de risc determinat de factorii identificati in prima faza